Home-trends

Zoals we trends kennen in kleding zijn er ook trends voor interieur die met vlagen voorbij komen. Net zoals met kleding is het voor interieur makkelijk om helemaal op te gaan in die trends. Het nadeel daarvan is: als de trend weer voorbij is dan zit je met een interieur waarvan je niet zeker weet of je het wel echt leuk vindt. Het kan veel geld kosten om vervolgens weer opnieuw in te richten. Om hier mee om te gaan heb ik voor mijzelf een aantal uitgangspunten om mijn interieur een samenhangend geheel te houden dat ik lang mooi blijf vinden.

Dit doe ik niet trendgevoelig

 • Vloeren
  Een vloer zie ik als het lege canvas voor je interieur; als dat slecht is kun je het niet goed bewerken. Je vloer is ook het lastigst om te veranderen als je eenmaal gekozen hebt voor een stijl. De vloer die ik kies wil ik daarom compleet niet trendgevoelig laten zijn. Een visgraat vloer is bijvoorbeeld echt mooi, maar kan ook drukte creëren waardoor het je een beetje dwingt om de rest van je interieur rustig en geordend te houden. Een betonnen vloer heeft een koelere uitstraling waardoor je goed moet kijken hoe je weer warmte in je interieur krijgt. Door mij te binden aan een van deze vloeren kan ik lastiger switchen van stijl als mijn persoonlijke smaak verandert. Daarom kies ik voor een mooie houtlook vloer die karakter heeft, maar niet te ingewikkeld gelegd wordt.
 • Basismeubels
  In een huis heb je vaak een aantal grotere meubels (bank, kasten, eettafel, bed). Die meubels houd ik simpel, rustig en niet trendgevoelig. Maar ik zorg wel dat ze de potentie hebben om ze aan te passen aan een stijlverandering door bijvoorbeeld accessoires of een likje verf. Zie hieronder een voorbeeld van een bank die deze potentie heeft. Links zie je een basic bank van Ikea (Sandbacken) en de foto’s ernaast laten zien hoe anders diezelfde bank er uit ziet met een paar kleine aanpassingen. Hetzelfde principe geldt voor een grote kast in de huiskamer of je eettafel. Ik kies dus bewust voor een aantal ‘solid’ basismeubels die op zichzelf mooi zijn en goed bij mijn smaak passen, maar ook met een kleine aanpassing een hele andere uitstraling kunnen krijgen.

Dit kan wel trendgevoelig

 • Muren
  Muren een kleurtje geven of een ander behang dát is nou echt iets dat je binnen een paar uur kunt doen. Dit is voor mij dan ook een no-brainer, lekker een kleurtje of een behang kiezen en ga aan de slag. Muren zijn makkelijker en goedkoper aan te passen dan je meubels. Ik stem daarom ook muren af op de meubels die er staan en niet andersom. Het is geen probleem als ik me hierin een beetje laat beïnvloeden door trends!
 • Kleinere meubelstukken
  Stoelen, bijzettafeltjes, krukjes, poefen; het zijn allemaal leuke smaakmakers voor je interieur. Ze hoeven niet allemaal uit dezelfde stijl te komen, het is juist leuk als ze een beetje uit verschillende hoeken komen met verschillende materialen (hout, leer, rotan, staal, stof). Kleinere meubelstukken zijn vaak minder duur én als je ze weer zat bent makkelijk door te verkopen. Een uitgelezen kans om ook trendstukken uit te proberen om te kijken of het een permanente plaats in je interieur krijgt.
 • Accessoires
  Met een andere kussenhoes, plaat aan de muur, fotolijst, vaas of kandelaar kun je een hele andere look krijgen met een klein budget. Bij mij kunnen accessoires zelfs per seizoen verschillen. In de winter gebruik ik warmere kleuren en in de zomer frisser en luchtiger. Als ik voor accessoires een trend voorbij zie komen die ik heel leuk vind, maar waarvan ik weet dat het na een seizoen niet meer leuk is, kies ik er soms toch voor om het te kopen. Even een nieuwe impuls aan je interieur kan geen kwaad, ook al is het maar tijdelijk, en accessoires hoeven niet duur te zijn.

Zelf weet ik globaal wat mijn smaak is voor interieur, maar het uitproberen met andere stijlen kan die smaak verder verfijnen. Ik vind het belangrijk dat ik niet te makkelijk ergens geld aan uitgeef om het vervolgens maar kort te gebruiken en dan weg te doen. Voor items met een kleinere prijs is die keuze wat makkelijker te maken. Maar als het duurder wordt dan vind ik het belangrijk dat de items nog gebruikt worden als ik ze niet meer wil. Dan gaan ze dus op marktplaats of naar een kringloopwinkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s