Stille wateren

Binnenvetters, denkers, zwijgzame types, verlegen mensen, ofwel, de niet-makkelijke praters en de lastig te peilen personen. Ik denk dat iedereen wel mensen in z’n omgeving kent die minder praten. Ik ben er zelf een. En omdat ik zo vaak te horen kreeg dat ik te verlegen was of te weinig praatte, lijkt het mij goed om een inkijkje te geven in mijn gedachten. Wie weet helpt het om meer inzicht te krijgen in de binnenvetters die dicht bij jou staan.

Van de opsomming in de eerste regel ben ik alles wel een keer, maar over het algemeen niet allemaal tegelijk. Het hangt af van de situatie hoe ik reageer. Als ik echt vanuit mijzelf spreek dan ben ik bij mensen die ik goed ken (familie, vrienden die ik al lang ken, hechte collega’s) een open persoon. Ik zeg wat er in mij opkomt en ik verberg mijn emoties niet. Als ik mensen minder goed ken, dan laat ik minder van mijzelf zien en praat ik ook minder. Als ik mensen helemaal niet ken dan praat ik het liefst niet en kijk ik in stilte de kat uit de boom. Maar soms is het handig om wél te kunnen praten (bijvoorbeeld in werksituaties); dat heb ik door de jaren heen dan ook geleerd. Nog steeds ben ik in een nieuwe situatie niet de grootste prater, maar ik kan mijn woordje dan wel klaar hebben.

Ja, het is soms lastig om een stiller persoon te zijn. De wereld is ingericht op mensen die graag praten en niet over zich heen laten lopen. Het is soms lastig om niet te durven zeggen wat je eigenlijk wil zeggen of om niet goed onder woorden te kunnen brengen wat je voelt. Maar goed, een flapuit zijn, is ook niet altijd ideaal!

Ik heb daarom wat inzichten die ik heb opgedaan op een rijtje gezet, die kunnen helpen om een stiller persoon beter te begrijpen en waarderen:

Iemand die stiller is verwerkt vaak op een andere manier informatie
Iemand die stiller is neemt automatisch meer tijd om informatie te verwerken en een plekje te geven. In plaats van meteen door te gaan naar het maken van een beslissing weegt deze persoon voor- en nadelen tegen elkaar af. Iemand anders doet dit wellicht alleen bij ‘grote beslissingen’, maar voor de binnenvetters kan dit al bij iets heel simpels gelden. Ook omdat de binnenvetter al nadenkt over de beslissingen die als gevolg van de eerste beslissing nog zullen komen. Maar op zijn tijd zal ook de stiller persoon zeggen wat er op het hart ligt of een beslissing nemen; just don’t push it.

Je hoeft niet altijd te praten om iets te verwerken
Hoe vaak heb ik niet gehoord dat het goed is om ergens over te praten. Terwijl het voor mij juist de hel lijkt om over van alles te moeten praten! Je hoeft niet ergens over te praten om het te verwerken. In het algemeen hebben mensen een onderwaardering voor het gevoel. Het ‘doorvoelen’ van iets kan soms beter werken dan er meteen over te praten. Heb je iets vervelends meegemaakt of juist iets heel moois; dan is er niets mis mee om bij jezelf na te gaan wat je voelt en ruimte te geven aan je gevoel (‘alles mag er zijn’). Door eerst te voelen kom je meer over jezelf te weten, is mijn ervaring. En ja, soms is het praten erover ook goed! Maar die optie hoeft niet altijd als eerste aan de beurt te zijn en het is ook niet altijd de best optie.

Sommige dingen gaan je niks aan
De verwachting dat je alles moet delen met mensen die dicht bij je staan, geldt niet voor iedereen. We gaan allemaal op ons eigen pad door het leven. De een is met partner en de ander zonder partner, of eerst het een en dan het ander. Maar ook met partner is het nog steeds jouw eigen leven. Voor sommige mensen (de mensen die makkelijk praten) klinkt dit misschien hard, maar sommige dingen gaan een ander gewoon niks aan. Iets wat van mij is, hoef ik niet per se te delen. Ik deel het wel als ik daar de behoefte toe voel.

Het lastig kunnen peilen heeft een reden
Ik krijg nogal eens de opmerking dat ik lastig te peilen ben. Terwijl ik dit opschrijf moet ik er even om lachen. Want de simpele reden hierachter is, dat ik het zelf vaak ook nog niet weet! Dit heeft te maken met het eerdere punt van informatie verwerken. Als ik iets net gehoord heb, dan ben ik nog niet te peilen, want ik weet zelf nog niet hoe ik er over denk. Dan zitten mensen te turen of ze iets van een positieve of negatieve reactie krijgen. Maar die komt niet altijd direct, omdat ik zelf nog aan het nadenken ben of het positief of negatief is. Dus dat antwoord laat gewoon nog even op zich wachten. Er is niks mis met een reactie die wat later komt, dat haalt vaak ook de eerste en vaak heftigste emoties er af.

Tips voor het omgaan met een stiller persoon

Geef ze tijd om op te warmen
Laat een stiller persoon gewoon lekker stil zijn. Ze komen echt wel met een praatje als ze daar zin in hebben of het nut ervan inzien.

Creëer ruimte in een gesprek
Ben je echt benieuwd naar wat er omgaat in het hoofd van die stillere persoon, zorg dan dat er af en toe stiltes vallen in een gesprek en vraag op een rustig moment die persoon om input. Die ander ziet vaak het nut niet van meepraten in een gesprek waarin van alles door elkaar heen wordt gezegd of waarin het praten steeds harder gaat. Als er rust en ruimte is in het gesprek en ze voelen dat hun inbreng gewaardeerd wordt zijn ze veel eerder geneigd om iets te zeggen.

Bedenk een activiteit die niet gefocust is op verbale communicatie
Doe iets creatiefs of iets actiefs waarbij je niet de hele tijd hoeft te praten, maar gewoon samen iets meemaakt of onderneemt. De opwarmperiode van een stiller persoon vindt vaak plaats door te kijken hoe een ander ergens mee omgaat. Onderneem gewoon iets leuks met elkaar en verwacht niet dat de ander altijd maar zin heeft om te praten.

‘Stille wateren hebben diepe gronden’
Als hekkensluiter het gezegde ‘stille wateren hebben diepe gronden’. Je kunt er gerust vanuit gaan dat een stiller persoon vaak dieper nadenkt en ook dieper voelt (al hebben ze dit laatste niet altijd zelf door). Als je een diepgaand gesprek wilt, is een stiller persoon vaak een goede gesprekspartner!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s