Introvert en politiek?

Uiteindelijk is dat waar politiek om gaat; hoe we met elkaar samen leven in dit land met al die verschillende meningen en levensovertuigingen.

Ik ben vanuit mijzelf geen grote prater, nooit geweest en zal ik ook niet worden. Mensen kijken soms dan ook raar op als ze te weten komen dat ik mij met politiek bezig houd. Ergens snap ik dat ook wel want de politiek (zoals we het nu kennen) is vooral weggelegd voor mensen die graag debatteren. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat mensen die niet graag praten geen invloed willen hebben op hoe het in Nederland gaat.

Ik vind het interessant om te zien hoe ons land georganiseerd is, hoe de samenleving samenwerkt. Alle inwoners van Nederland dragen op de een of andere manier bij aan onze samenleving door hier te werken en te wonen. We leven in een democratie en iedereen boven de 18 jaar heeft zeggenschap over wie ons land bestuurt. We leven in een land dat (gelukkig!) geen dictatuur of burgeroorlogen kent sinds de Tweede Wereldoorlog. Als je bedenkt dat we met 17 miljoen mensen op dit kleine stukje wereld wonen, doen we dat best op een beschaafde manier! Uiteindelijk is dat waar de politiek om gaat: hoe we met elkaar samen leven in dit land met al die verschillende meningen en levensovertuigingen.

Hoewel ik blij dat we redelijk beschaafd met elkaar omgaan merk ik ook dat het politieke systeem in Nederland niet is meegegroeid met de ontwikkeling die in de samenleving heeft plaatsgevonden. Even wat achtergrond informatie hierover: ons politieke systeem stamt uit het jaar 1848 en heeft sindsdien nauwelijks een update gehad. Sinds die tijd is ons land (eigenlijk de hele wereld) echter wel veel veranderd. In de vorige eeuw was er bijvoorbeeld nog sprake van verzuiling; de samenleving was verdeeld in een paar groepen, zoals de socialisten, de liberalen en de conservatieven. In de tijd waarin we nu leven herkennen de meeste mensen zich niet meer in die zuilen, mensen zijn losser gekomen van die ideologieën en bepalen meer per thema wat ze ergens van vinden. Daarnaast worden we tegenwoordig ook beter opgeleid en hebben we meer toegang tot kennis door de opkomst van internet.

Ik zou het mooi vinden als de kennis en kunde die door de jaren heen in de samenleving is opgebouwd meer gebruikt zou worden in de politiek. Zodat we echt met elkaar beslissen hoe we samenleven in dit land en dit niet alleen overlaten aan politiek ambitieuze mensen. Dat jij en ik (en iedereen die dit wil) mee kunnen praten over onderwerpen die ons aan het hart liggen, zonder dat we daarvoor echt zitting hoeven te hebben in de Tweede Kamer. Ik denk (en weet) dat hier voldoende mogelijkheden voor zijn, door gewoon met elkaar in gesprek te gaan of met behulp van technologie (via apps bijvoorbeeld). Gewoon ieder zoals hij of zij is, zonder dat daar een politieke kleur aan gegeven hoeft te worden. Ik hou mij bezig met politiek om dit stukje bij beetje te realiseren. Zodat we echt samen kunnen beslissen over hoe wij samenleven in ons land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s