Mijn eerste koopwoning!

Jaja, 28 jaar en ik kan mijn eerste koopwoning kopen. Ik heb de afgelopen 3 jaar in een kleine huurwoning gewoond, een woonstudio van ongeveer 35 m2. Ik heb 5 jaar een steady job waarmee ik een modaal inkomen verdien. Maar ook met deze achtergrond is het lastig om je eerste koopwoning te kopen. Want met de huizenmarkt zoals die nu is moet je er als de kippen bij zijn om in aanmerking te komen voor alleen al de bezichtiging. En daarnaast worden je kansen om een huis te financieren beperkt door je studieschuld en het eigen geld dat je in moet leggen.

Ik ben niet opgegroeid in een gezin waar sparen hoog op de prioriteitenlijst stond; het weggeven van je geld werd juist gestimuleerd. Dus ik ging uit huis zonder spaargeld en met een studieschuld. But all is not lost…., met die steady job en een duidelijk doel voor ogen (dat eigen huis) heb ik een groot deel van het benodigde eigen geld bij elkaar gespaard in een paar jaar. En met hulp van mijn broer (die moet je dan ook maar net hebben) lukt het me om de boel rond te krijgen.

Ondanks die krappe woningmarkt en het financiële aspect is het me toch gelukt om een woning te vinden, na anderhalf jaar op Funda rond te struinen 🙂 Dan heb ik het niet over een groot huis hoor, ik koop gewoon een appartement van 66 m2. Ik heb ook niet veel nodig. Ik woon alleen en hecht niet zoveel waarde aan een zee van ruimte, zolang het maar mijn ruimte is. Eerlijk gezegd zou ik ook blij zijn met een Tinyhouse, maar dan wel ergens in de natuur en dat is niet erg realistisch in Nederland. Maar hoe is het mij gelukt? Ik zet wat tips voor je op een rijtje:

De Funda-app op je telefoon installeren

Ik zat dagelijks op de Funda-app en had meldingen ingeschakeld voor mijn zoekgebied en prijsrange. Direct als ik een melding kreeg voor een huis en het sprak mij enigszins aan (ik had een paar punten waar ik naar keek, die lees je verderop) reageerde ik met een kort berichtje met een verzoek tot bezichtiging.

Reageer snel op nieuwe woningen

Via de Funda-app kun je makkelijk reageren met het verzoek tot een bezichtiging. Ik reageerde vaak in de eerste paar uur. In dat berichtje benoemde ik dat ik interesse had en dat ik graag zou willen komen kijken. Ook noemde ik dat zij van hun een voorstel voor datum en tijd mochten doen. Ze krijgen namelijk al gauw tientallen verzoeken voor bezichtigingen binnen en vaak hebben ze maar een paar dagen waarin ze die bezichtigingen moeten plannen, dus wees niet te kieskeurig voor een datum en tijdstip. Voor jou staat er zo een ander.

Zorg dat je weet wat je kunt bieden

Je kunt via websites van banken en andere hypotheekverstrekkers vaak een snel-test doen voor jouw maximale hypotheek, lekker makkelijk en snel. Maar ik moet zeggen dat ik daar niet zo vrolijk van werd, het bedrag was toch lager dan ik hoopte en ik wist niet zeker of dit nou echt juist was. Dus ik heb gezocht op google naar een hypotheekadviseur. Bij mij kwam als eerste de Hypotheekshop voorbij, die hadden ook nog eens lekker dichtbij een kantoor, dus daar heb ik een afspraak gemaakt. Tijdens die eerste afspraak hebben zij een schatting gemaakt voor welk bedrag ik nu echt een hypotheek kon krijgen. En ja, dat viel hoger uit dan via de snel-testen op de websites van banken. Een hypotheekadviseur kan namelijk hypotheken van veel verschillende banken met elkaar vergelijken, ze kunnen dus precies de juiste kiezen die op dat moment voor jou het voordeligst is en waar je het meest kunt lenen. Ook wisten ze mij te vertellen over de starterslening in mijn woonplaats (hier vertel ik je zo meer over), waardoor mijn budget weer wat groter werd. Ja, een hypotheekadviseur kost geld, maar vaak is het eerste gesprek gratis én betaal je hun pas echt als je ook daadwerkelijk een huis koopt.

Je wensenlijstje

Kijk eens goed naar je wensenlijstje, want misschien staan daar toch net iets te hoog gegrepen wensen op. Mijn niet al te uitgebreide wensenlijstje is door die zoektocht van anderhalf jaar best geslonken, ik begon met:

  • Een ruimere slaapkamer
  • Een extra kamer (voor kledingkasten/werkplek/creatieve ruimte)
  • Een keuken met keukenapparatuur aanwezig en ruimte om te koken en bakken
  • Een woonkamer met ruimte voor een zitje en een eettafel

De extra kamer verdween al snel uit de lijst, en de rest werd ook aangepast:

  • Een slaapkamer waar een kledingkast in past en waarin ik normaal uit bed kan stappen (mijn huidige bed staat tussen 3 muren dus ik schuif via het voeteneind in en uit en mijn kledingkast staat in mijn woonkamer)
  • Een keuken met meer ruimte dan ik nu heb (ik heb nu nog geen meter aan aanrechtblad en alle potjes en pannen staan op zo’n manier opgestapeld in de kastjes dat alles net past, maar alleen met deze manier van opstapelen)
  • Ergens ruimte voor een tafel (zeker met het thuiswerken word ik gek zonder normale tafel!)

Ik heb mijn zoekgebied op Funda best ruim gezet. Door bij bezichtigingen met het openbaar vervoer te reizen (ik heb geen auto) wist ik ook meteen of die afstand te doen was voor de reistijd naar mijn werk.

De starterslening

Kijk of de plaats waar jij woont of wilt gaan wonen een starterslening aanbiedt. Elke gemeente heeft eigen regels voor de starterslening dus kijk daar goed naar, vaak is het namelijk vereist dat je al een paar in die gemeente ingeschreven staat. Laat je hypotheekadviseur ook goed kijken naar de kleine lettertjes voor deze starterslening. Bij mij was er bijvoorbeeld een regel over erfpacht waardoor ik toch geen starterslening kon krijgen (na wel het hele proces te hebben doorlopen). Of jouw gemeente een starterslening aanbiedt kun je vinden op https://www.svn.nl/ en via de website van de gemeente.

Een schenkingsovereenkomst

Kun je het geld wat je zelf in moet leggen niet bij elkaar krijgen? Dan is een schenkingsovereenkomst wellicht een optie. Een schenkingsovereenkomst kun je aangaan met iemand die garant wil staan voor een bepaald bedrag; vaak is dit familie. Met een schenkingsovereenkomst kun je bijvoorbeeld een periode overbruggen waarin je al wel een handtekening hebt gezet op het voorlopige koopcontract, maar de overdrachtsdatum pas over een bepaalde periode is. Ik heb zelf in december de koop voor het huis afgerond, terwijl ik nog niet zelf al het eigen geld bij elkaar had. Dit heb ik opgelost met een schenkingsovereenkomst (iemand staat garant voor het bedrag wat ik nog niet had), waardoor de hypotheekverstrekker zeker weet dat het bedrag wel rond komt. De echte overdrachtsdatum van het huis is pas in april, ik heb dus tot april om de rest van het eigen geld bij elkaar te sparen. Mocht dit niet lukken, staat mijn broer garant voor het resterende bedrag (wat ik dan weer aan hem terugbetaal als ik het heb). Meestal heeft een hypotheekadviseur een standaard schenkingsovereenkomst liggen die je zo kunt overnemen.

Ik hoop dat deze tips je iets verder helpen! Mocht je nog vragen hebben over een van de tips stel ze dan in de comments. Voor mij is het gelukt en ik kijk ontzettend uit naar het wonen in mijn nieuwe appartement!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s